Lottoaminen Suomessa

Lottopeli on Veikkaus Oy:n järjestämä peli Suomessa. Loton säännöt on määritelty sisäasiainministeriön asetuksella. Loton myynti on aloitettu vuonna 1970. Ensimmäinen lottoarvonta suoritettiin 3. tammikuuta vuonna 1971. Arvonta on suoritettu alusta lähtien television suorassa lähetyksessä lauantai-iltaisin. Nykyään arvonta on MTV3-kanavalla. Aiemmin arvonta suoritettiin Ylen TV1-kanavalla lokakuuhun 2013 saakka. Lottoa pelataan viikossa vain yksi kierros. Nykyisin lottonumeroita on 40 kappaletta, joista pelaaja valitsee seitsemän numeroa. Arvonnassa valitaan seitsemän numeroa ja yksi lisänumero. Loton rivihinta on yksi euro. Jos pelaaja haluaa pelata järjestelmää, silloin voi valita 8-11 rastia. Myös haravapeli on mahdollista, silloin valitaan 12-18 rastia. Pelaaja voi myös valita kestopelin (kahden, viiden, kymmenen) viikon kestopelin tai ikipelin.

Lottoarvonta

Lottoarvonta tapahtuu nykyään joko lauantaina tai sunnuntaina kymmenen uutisten ja tulosruudun välissä kello 22.15. Peliaikaa on kello 22.00 asti peliarvontailtana. Lottoarvonnalla on kaksi virallista valvojaa, joista määtään arpajaislaissa 23.11.2001/1047. Arvonnan taustamusiikkina soi Sakari Kuosmasen säveltämä iskelmä ”suomalainen voittaa aina”. Jos arvonnassa ei löydy seitsemän oikein vastausta siirtyy voittosumma jaettavaksi seuraavalle lottokierrokselle. Lotossa on kuusi voittoluokkaa. Jos pelaaja maksaa 30 sentin lisämaksun riviä kohden hän voi tuplata voittonsa.

Voittomahdollisuudet

Voittomahdollisuuden lotossa ovat todennäköisesti suhteellisen pienet. Päävoiton todennäköisyys yhdellä rivillä noin yksi yhdestätoista miljoonasta, eli todella pieni mahdollisuus. Voiton todennäköisyyttä voidaan tietenkin kasvattaa, kun pelataan useita erilaisia rivejä. Monet ihmiset pelaavat aina samoilla riveillä vuosikausia. Suosittuja numeroita ovat perheenjäsenten syntymäpäivät. Jos jostain syystä lottoaminen on jäänyt tekemättä, pelaaja katsoo kauhulla, ettei nyt vain satu arvonta osumaan hänen omille numeroilleen. Tällainen tilanne voidaan tietenkin välttää pelaamalla kestolottoa. Aiemmin oli hyvin jännittävää seurata lottoarvontaa, kun ei vielä ollut veikkauskortteja ja nettimahdollisuutta. Hyvin tärkeää oli, ettei mahdollinen voittokuponki joutunut kadoksiin tai vieraisiin käsiin. Voiton voi aiemmin lunastaa vain lottokuponkia vastaan.

Innokkaat lottoajat

Suomalaiset ovat innokkaita lottoamaan. Lotto on vanhimpia rahapelejä Suomessa. Lotota voi monessa paikassa, elintarvikeliikkeissä, kioskeissa ja internetissä. Vaivattominta lottoaminen on kotona omassa rauhassa ja omalla koneella Veikkauksen sivuilla. Maksun voi suorittaa samalla, kunhan pelaaja on siirtänyt omalle pelitililleen lottoamiseen tarvittavat rahat. Samalla, koska pelaamien on niin helppoa voi hänelle tulla kiusaus pelata myös Veikkauksen muita samoilla sivuilla olevia pelejä. Veikkaus myöntää lottokortteja ja korttia näyttämällä maksaessaan loton, voi mahdolliset voitot saada suoraan omalle tililleen. Näin tietenkin tapahtuu kun lottoaa internetissä Veikkauksen sivuilla. On myös paljon muita pelimahdollisuuksia internetissä.

Lottovoittajia

Lehdistä on voinut lukea kertomuksia lottamiljonääreistä. Voitto on saattanut sattua henkilölle, joka muuten on ollut varaton tai työtön. Silloin voitto on sattunut oikeaan paikkaan. Jos tällainen uutinen julkaistaan lehdissä tai muissa tiedotusvälineissä, saattaa se aiheuttaa voiton saajalle harmia. Silloin monet rahanahneet henkilöt ottavat yhteyttä lottovoittajaan ja pyrkivät saamaan omaa etuaan lottovoittajan onnesta. Tällaisissa tapauksissa rahavoitto voi koitua voittajalleen riesaksi. Oma yksityisyys on mennyttä. Erilaiset siipeilijät yrittävät hyötyä lottovoittajan onnesta. Silloin henkilön pitää olla vahva ja tietää tarkkaan, mihin voiton haluaa sijoittaa.

On tietenkin monenlaisia voittajia. Monet ihmiset eivät halua lähiympäristön ja sukulaisten tietävän, että he ovat äkkirikastuneet. Raha tuo tietenkin elämään turvaa taloudellisessa mielessä. Voittajan ei enää tarvitse tehdä ansiotyötä, jotta hän saisi asunnon ja ruokaa itselleen. Nyt hän voi tehdä elämässään, mitä hän on aina halunnut. Lottovoittaja, lottomiljonääri, voi matkustella ja viettää aikansa haluamallaan tavalla. Voitto vaikuttaa tietysti myös lähiympäristöön, eli perheeseen. Kaikki rahahuolet on nyt ratkaistu kerralla. Mutta raha ei aina tuo onnea mukanaan. Terveyttä ja ihmissuhteita ei voi rahalla ostaa.

Voittaja voi olla perheetön, iäkäs, varakas ja niin edelleen. Voittorahat voi tietenkin silloin sijoittaa hyväntekeväisyyteen, jos voittaja tuntee, ettei hän tee mitään enää voitollaan. Silloin henkilöllä on mahdollisuus sijoittaa voittonsa lähimmäisten auttamiseen katsomallaan tavalla. Kohteita on lukematon määrä. Omat kiinnostuksen kohteet ovatkin silloin merkityksellisiä. Jos voittaja ei keksi mitään, mihin hän ohjaisi voittovarallisuuttaan, voi hän jättää asiat herran huomaan. Jos hän ei ole testamentannut omaisuuttaan kenellekään, perii Suomen valtio tämänkin varallisuuden. Valtio ohjaa sitten varallisuuden hyödylliseksi katsomilleen kohteille. Veikkausvoittoja käytetään yleishyödyllisiin kohteisiin.

Lottoajilla on aina oma kannattajajoukkonsa, mutta Suomessa pelimahdollisuuksia tarjolla internetissä nykyään suunnaton määrä.